Wolne sądy - demonstracja w Piotrkowie Trybunalskim z udziałem SLD

Po Łodzi również w Piotrkowie Trybunalskim odbyła się demonstracja w obronie niezawisłości sądownictwa, w której udział wzięli przedstawiciele SLD, w tym były poseł Sojuszu i wiceprzewodniczący SLD w województwie łódzkim Artur Ostrowski.

Kilkadziesiąt osób demonstrowało przed piotrkowskim Sądem Okręgowym przeciwko zawłaszczaniu i upartyjnianiu wymiaru sprawiedliwości. Demonstrujący mieli ze sobą hasła "Sędziowie miejcie odwagę!!!", "Apolityczne sądy" czy "Wolne sądy". Nie zabrakło też Konstytucji RP.

"Okazuje się, że prezydent państwa nie tylko nie broni Konstytucji, ale nawet jej nie przestrzega i ją łamie. Trybunał Konstytucyjny jest opanowany przez Prawo i Sprawiedliwość i też nie jest już strażnikiem Konstytucji, także strażnikami konstytucji jesteśmy teraz my, obywatele. Musimy bronić Konstytucji, musimy bronić wolnych, niezawisłych sądów" - stwierdził wiceprzewodniczący SLD w województwie łódzkim Artur Ostrowski.

"Prawo i Sprawiedliwość już ma Sejm i Senat, ma rząd, prezydenta, Trybunał Konstytucyjny. Teraz będzie miał Sąd Najwyższy, jeszcze chwila przejmie Najwyższą Izbę Kontroli i Rzecznika Praw Obywatelskich i pełnia władzy będzie w ręku jednego człowieka, Jarosława Kaczyńskiego i jego partii, a my nic nie będziemy mieli do powiedzenia" - dodał wiceprzewodniczący Ostrowski.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!