SLD przeciwny wyburzeniu Pomnika Bojowników o Wyzwolenie Społeczne i Narodowe

dodano ponad 2 tygodnie temu, 2017-07-06 w kategorii: Ludzie

Członkowie SLD w Pabianicach spotkali się dzisiaj przy Pomniku Bojowników o Wyzwolenie Społeczne i Narodowe, aby zabrać głos w sprawie nowelizacji ustawy o zakazie propagowania komunizmu.

Zebrani wyrazili swój stanowczy sprzeciw wobec zburzenia Pomnika, a także wypowiedzieli się krytycznie na temat dekomunizacji przeprowadzanej przez Prawo i Sprawiedliwość.

- Jeśli PiS chce burzyć pomniki powstałe w PRL, to może analogicznie powinien także usunąć wszystkie osiedla bloków mieszkalnych, szkoły, przedszkola i szpitale wybudowane w tych latach? Skoro dziś PRL w całości należy potępić i zakwestionować, to jak można dzisiaj kształtować nową, pisowską rzeczywistość bazując na jego dorobku? – dopytywała Aleksandra Stasiak.

- To właśnie w PRL-u powstawały szkoły i wiele innych budynków użyteczności publicznej. Nie wszystko co powstało w okresie PRL-u jest złe – zaznaczył Marek Gryglewski, radny powiatu pabianickiego z SLD.

Na temat Pomnika Bojowników o Wyzwolenie Społeczne i Narodowe wypowiedział się również miejski radny, Piotr Duraj  który opisał jego znaczenie.

Przez radnych została przygotowana mapa miasta, która przedstawia budynki użyteczności publicznej powstałe w okresie PRL.