Sejmik Kobiet Lewicy

dodano 2014-03-21 22:30 w kategorii: Ludzie

W dniu 16 marca 2014 roku odbył się  III SEJMIK KOBIET LEWICY pod przewodnim hasłem "POLKA SAMORZĄDNA". Spotkaliśmy się w Sali Kongresowej w Warszawie. Na Sejmik przyjechały kobiety lewicy z całej Polski. Było nas ok 3 tysiące. Sejmik otworzyła przewodnicząca SKL Katarzyna Piekarska, która powitała gości m.in. Przewodniczącego SLD Leszka Millera, który wręczył  nagrody " Stalowy Goździk 2014"  liderkom - aktywnym kobietom działającym na polu społecznym i obywatelskim . W programie SKL znalazł sie także czas na dyskusję. W czterech tematycznych panelach dyskusyjnych zostały poruszone sprawy: "Niewidzialne problemy ekonomiczne, społeczne i zdrowotne kobiet 50+", Kobiety realizujące się zawodowo i społecznie "Od sołtyski do prezydentki", "Nasz dom - Unia Europejska" - Europa jest kobietą oraz "W stronę przywództwa kobiet" - być liderką znaczy wziąć na siebie problemy innych,działać lokalnie.
W mojej ocenie Sejmik jest miejscem, gdzie gromadzimy się, żeby wymienićmyśli i doświadczenia, wypracować wspólne stanowiska w ważnych dla Nas
sprawach, tworzenie więzi grupowej, by każda z Nas uczestnicząc w tych spotkaniach mogła czerpać energię i przekonanie ,że " RAZEM DAMY RADĘ".
Podpisaliśmy się również z koleżanką Krystyną Majewską pod apelem "Mniej  armat ,więcej żłobków i nigdy więcej wojny".
Spotkanie kobiet uświetnił również zespół cygański Don Wasyla.
Za rok mam nadzieję, a wręcz wierzę, że kobiet z Grodziskiej SLD na zjazd Kobiet Lewicy pojedzie dużo więcej.

Małgorzata Zarębska